Makkelijk pannenkoeken recept met tips voor bakken en keukenapperatuur, zodat je zal genieten van lekkere pannenkoeken én wafels: ook voor in je diepvries.
De idee alleen al aan vers gebakken pannenkoeken op een grijze regenachtige dag of de betoverende geur van warme vers gebakken wafels van op de kermis of een wafelenbak. Geflambeerde crepes suzettes met roomijs tijdens de feestdagen, een hartige boekweitpannenkoek met spek en gebakken omelet op een gure dag in Bretagne, poffertjes in een Pannenkoekenhuis naast een dijk in Nederland… Laat een reactie welke herinneringen jij hier kan toevoegen!
- Gezonde recepten
- Pannenkoeken ingrediënten
- Kooktechniek om perfecte pannenkoeken te bakken
- Keukenapparatuur
- Pannenkoeken bakken
- Pannenkoeken invriezen en heropwarmen
- Voorbeeld recept voor pannenkoeken en wafels
Pannenkoeken en wafels behoren tot gebak van vloeibaar deeg, maar verschillend van gebakdeeg voor koekjes en cakes en verschillend van friduurdeeg
voor oliebollen of beignets. Vermits oorspronkelijk met gist werd gerezen, noemde dit deeg klassiek vloeibaar gistdeeg.
Inderdaad is het beslag voor wafels en pannenkoeken dikwijls hetzelfde met dezelfde ingrediënten in bijna dezelfde verhoudingen. Het bakken gaat snel en het eindresultaat is dikwijls iets waar leuke herinneringen aan vastgeknoopt blijven: de ganse familie aan tafel of een heerlijk ontbijt in het weekend.
Behalve makkelijk en snel – je bent soms in een paar minuten al aan het bakken – maakt dit dikwijls goedkoop eten: vermits je zelf aan de slag gaat, betaal je dus niet voor de arbeidskosten van een chef.
Bovendien zijn ze veelzijdig voor elk moment van de dag: ontbijt recepten met wafels zijn alom. Pannenkoeken zijn heerlijk voor een laat ontbijt met vers kleinfruit en crème fraîche. Voor middag of avond maak je er al gauw culinaire voorgerechtjes mee of een heerlijk dessert met vanille roomijs.
Ga terug naar de top van deze pagina…
Gezonde recepten
Vermits elk recept van nul begint, ben jij 100% verantwoordelijk voor de ingrediënten. Koop bijvoorbeeld biologische eieren van losloopkippen, niet alleen voor de beter smaak en de mooi gele kleur van de dooiers, maar ook voor een gezonder eindresultaat.
Bovendien heb je hier de keuze voor je favoriete volkoren granen, meel en bloem. Voor wie een glutenvrij dieet volgt kan je in de meeste gevallen de gewone tarwebloem makkelijk vervangen met glutenvrije bloem met een gelijkaardig resultaat in smaak en textuur. Wie een paleo dieet volgt heeft het wellicht moeilijker, want de glutenvrije bloem bestaat meestal uit rijst en/of bonen. Paleo volgers mengen daarom allerhande noten- en zadenmelen.
De keukenapperatuur die je voorhanden hebt is wellicht al voldoende om aan de slag te gaan. Ga op zoek naar een anti-aankleeflaag pan met liefst niet te hoge rand en je kan gaan bakken. Ben je een fan van pannenkoeken en wafels, doe dan jezelf – en ieder die zal meegenieten – een plezier en koop een echte koekenpan, al dan niet een gietijzeren pan die je nooit meer gaat afwassen, een griddle, een koekenpan om tegelijk enkele muffins of dikke pannenkoeken in te bakken en uiteraard een wafelijzer met mogelijkheid tot het vervangen van de vorm zodat je wafels kan bakken in allerlei vormen, maten en patronen.
Lees onderaan verder wat je nodig hebt aan ingrediënten, kooktechnieken en keukenapperatuur: zodat je de beste wafels en pannenkoeken zal bakken.
Ga terug naar de top van deze pagina…
Pannenkoeken ingrediënten
Pannenkoekbeslag is een gietbaar deeg van:
- vloeistof (melk, karnemelk, bier…)
- meelof bloem,
- eieren,
- rijsmiddel,
- vetstof (gesmolten hoeveboter, olie, bakspray…)
- met soms wat extra zoetmaker erbij.
Merk je het verschil met een 4/4de cake waarin veel meer bloem, suiker en vet zit in het beslag?
Je kan naar hartelust creatief kiezen voor welke bloemsoort dan ook.
- In plaats van gewone tarwebloem kan je op zoek gaan naar andere granen met meer smaak en beter voor je gezondheid.
- Ongebleekte tarwebloem heeft iets meer gluten dan de witte tarwebloem, maar heeft alvast 1 chemische behandeling minder ondergaan.
- Volkorenmeel geeft soms zelfs een fijnere textuur dan gewone bloem, dus proberen! Volkoren, rogge, boekweit, gerst, haver, soja, griesmeel en maïsmeel zijn makkelijk aan te kopen dezer dagen.
- Neem in België bijvoorbeeld eens een kijkje in de Aveve winkels van de Boerenbond, maar ook in je supermarkt – al dan niet in de glutenvrije en biologische rekken – zal je flink wat meelsoorten terugvinden voor allerhande gebak.
Als rijsmiddel zijn bakpoeder en baksoda het meest gebruikt. Oude recepten willen wel eens bak ammoniak gebruiken, maar weet dat elk rijsmiddel een andere kooktechniek vraagt, dus niet simpelweg het ene met het andere vervangen! Heb je de tijd of hunker je naar authentieke smaken uit grootmoeders tijd, kies dan recepten met gist of zuurdesem.
Zoetmakers: in plaats van gewone kristalsuiker, probeer een echte honing gekocht bij een imker, of ga op zoek naar andere, ongeraffineerde suikers (probeer eens Luikse (appel)siroop): dus experimenteer met zoet met meer smaak en minder chemische bereidingen.
Extra gezond wordt het wanneer jij je gebak gaat serveren met vers fruit zoals bosbessen, aardbeien, bananen of gedroogd fruit zoals veenbessen, abrikoos, of kers.
Voor een extra beet kan je een verscheidenheid aan noten, kiemen, en zaden toevoegen. Zoals reeds gezegd: Paleo bakkers zullen zelfs hun ganse “bloem” halen uit zaden en noten.
Hoeveboter blijft naar mijn smaak toch nog het lekkerst in pannenkoeken, al is notenolie direct een smaakvol alternatief. Zoals met alle ingrediënten: kies wat jij lekker en gezond vindt en wat uiteraard in je budget past.
Uiteraard kies je voor je gezondheid voor eieren van loslopende scharrelkippen,
die behalve flink wat insecten, zaden, wormen en groen oppikken, gevoed worden met een mengeling van biologische zaden: zulk een ei bevat bijvoorbeeld de helft aan cholesterol dan een gewoon ei. Logisch ook: een kip die kunstmatig voedsel eet en niet beweegt in een legbatterij, zal ook geen gezond ei leggen, laat staan een gewenst cholesterolgehalte.
Ga terug naar de top van deze pagina…
Kooktechniek om perfecte pannenkoeken te bakken
- Meng de droge ingrediënten in een kom. Kloppen is de makkelijkste methode om droge ingrediënten te mengen, maar je kan ook een spatel of houten lepel gebruiken.
- Het meel moet je niet (mag wel!) van tevoren gaan ziften tevoren, maar zorg er wel voor dat er geen klontjes in het bakpoeder of natriumbicarbonaat zit: druk ze – alvorens aan het meel toe te voegen – plat met een lepel of tussen je (droge) vingers.
- Voor de natte ingrediënten scheid je – indien het recept erom vraagt! – eerst de dooiers van de eiwitten en klop je eerst de eiwitten stijf. Dan pas met de kloppers de melk (of andere vloeistof) met de eierdooiers en andere natte ingrediënten mengen.
- Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer met een spatel of houten lepel met een snelle hand door elkaar. Vouw – indien het recept erom vraagt! – het opgeklopt eiwit door je pannenkoekenbeslag. Nooit overmengen (je wil geen brood gaan kneden!): niets mis met een paar zichtbare eiwitstrepen of enkele klontertjes.
Omdat elke bloem anders is, zal je zelfs na perfect afwegen en afmeten het beslag moeten aanpassen. Lijkt het beslag te dik, verdun dan met 1 of 2 eetlepels (karne)melk. Lijkt het beslag te dun, roer er dan 1 tot 2 extra eetlepels meel door.
Ga terug naar de top van deze pagina…
Keukenapparatuur
Ideaal is een vlakke bakplaat, een griddle, een electrische koekenpan of… wil je nu beginnen: de pan waarin je normaal omelet gaat bakken.
Wil je je pannenset uitbreiden, dan ga je op zoek naar wat heet een koekenpan. Dit is een lage pan (zodat je makkelijk met een spatel onder je pannenkoek kan) met een lange steel (zodat je makkelijk zonder je te verbranden met de pan kan werken tijdens het bakken).
- Licht en makkelijk zijn de pannen met antiaanbaklaag,
- gezonder is met een keramische laag en
- haat je antiaanbaklagen en heb je (of wil je) sterke armen + wil je een pan die het best een constante temperatuur behoudt (zeer belangrijk tijdens het bakken!), dan is een gietijzeren koekenpan – best bekend zijn die van Le Creuset: ze gaan minstens een leven lang mee – je ideale keuze. Voor pannenkoeken is een pan met diameter van 25 cm ideaal. Gietijzeren pannen zijn je ideale kerst- of huwelijksgeschenk.
Voor de echte bakker die speciale pannenkoekjes wil gaan bakken, bestaan er:
- (elektrische) poffertjespan: hierin kan je tegelijk een 14tal kleine poffertjes bakken in de 14 vomrpjes in de pan
- Amerikaanse pannenkoekenpan: zoals een poffertjespan maar dan om 4 tot 7 dikke pannenkoeken (tot zelfs muffins) te bakken
- Inox crêpe pan: ook een klassieke pan om flensjes in te bakken.
Verder keukengerei:
- Gebruik of koop een kleine, diepe kom waarin je makkelijk 2 eiwitten tot stijve pieken kan kloppen.
- Gebruik of koop een middelgrote kom voor het mengen van alle ingrediënten.
- Gebruik een dunne spatel (gemaakt van siliconen is ideaal wanneer je bakt in een pan met antikleeflaag) of een echt pannenkoekenmes om de pannenkoeken los te maken en om te draaien. Leer uiteraard de kunst om de pannenkoeken gewoon indien nodig met een mes aan de rand los te maken en met een correcte panbeweging mooi in de lucht om te draaien.
- Werk je veel met Amerikaanse recepten, schaf je dan een “cup maatset” aan: handig, want zo moet je niets afwegen.
- Koop een electrische weegschaal die tot op de gram kan afwegen: pannenkoeken is patisserie en in de patisserie moet je alles perfect afwegen.
Ga terug naar de top van deze pagina…
Pannenkoeken bakken
- Correct en veelvuldig gebruikte koekenpannen (vandaar het voordeel van een Le Creuset gietijzeren pan die van generatie op generatie wordt doorgegeven…) hebben erg weinig vetstof nodig. Smeer de pan in met een doekje of keukenpapier met boter, of olie of gebruik bakspray. Afhankelijk van je pan en het beslag zal je de pan niet meer extra moeten invetten tijdens het bakken, dit zal zichzelf uitwijzen: vet weer in wanneer de koeken gaan plakken aan je pan.
- Verhit de pan op matig vuur: de ideale temperatuur is bereikt wanneer je een paar druppels water kan laten vallen op de pan die dan beginnen te sissen en rond te dansen.
- Giet het beslag met een grote lepel of pollepel van op 5 tot 8 cm hoogte in de pan.
Maak je meer dan 1 dikke, Amerikaanse pannenkoeken, laat dan een 2 tot 3 cm tussen de pannenkoeken (zodat je er nog makkelijk aankan om ze om te draaien zonder de andere koeken aan te raken).
Dunne flensjes bak je tot het bovenste oppervlak droog is, alvorens om te draaien. Dikke Amerikaanse pannenkoeken bak je tot er luchtbellen aan het oppervlakte openbarsten (dit duurt soms wel eens een 2tal minuten). Het is de bedoeling dat je de onderkant goudbruin laat bakken en dat de koek tegelijkertijd droog genoeg is zodat hij niet zal breken bij het omdraaien, kwestie dat er pannenkoeken zijn zonder rijsmiddel, waar je dus geen luchtbelletjes zal zien openbarsten. Meet de tijd vooraleer je de koek omdraait en laat de andere kant de helft van die tijd verder bakken, iets minder goudbruin dan de eerste kant.
Serveer pannenkoeken onmiddellijk warm in verwarmde borden of bak het ganse beslag en houdt het gebak warm in je oven op net iets lager dan 100 graden.
Ga terug naar de top van deze pagina…
Pannenkoeken invriezen en heropwarmen
- Pannenkoeken kan je gewoon invriezen in plastiek zakken met zipsluiting voor hermetische sluiting.
- Opwarmen in de microgolfoven is niet aangeraden, want het maakt de pannenkoeken taaier.
- Even in de oven op 190 (tussen 175 en 200) graden °C is ideaal.
- Kleine, dikke Amerikaanse pannenkoekjes kan je makkelijkst opwarmen in je broodrooster.
Ga terug naar de top van deze pagina…
Voorbeeld recept voor pannenkoeken en wafels
We vermeldden hierboven al dat je pannenkoekenbeslag (dus voor dikke wafels) ook kan gebruiken om wafels mee te bakken.. Vandaar dit 2 in 1 recept: licht krokant van buiten en zacht van binnen.
Merk op dat we zowel bakpoeder als natriumbicarbonaat (baksoda) gebruiken. Bakpoeder is een zuur + base dat opgelost in vloeistof bubbels gaat vormen. Baksoda gaat rijzen wanneer het de hitte voelt (ideaal wanneer de hitte langs beide kanten komt zoals in een wafelijzer) en gaat bovendien bubbels vormen wanneer je het in een zuur mengt, vandaar de keuze voor karnemelk in plaats van melk.
We maken het beslag extra luchtig door de eiwitten stijf te kloppen.
Serveer traditioneel warm met een stroop, of voor wie niet blij is met de suikertaks: serveer met een klont boter want er zit al suiker in het beslag:
Yvette
Bak ammoniak deed mijn grootmoeder in haar eierkoeken!
Wel even erbij vermelden dat ze dat beslag een nachtje liet rusten, zodat alle ammoniakgassen konden ontsnappen, kwestie van dat het anders niet echt lekker is. Dus niet snel even je bakpoeder vervangen met bakammoniak en onmiddellijk aan de slag gaan!