Wafels bakken

Volg deze kooktechniek zodat je perfecte wafels zal bakken die niet aan je ijzer plakken en lees hoe je zal genieten van krokante wafels uit je diepvries.

We hadden hier reeds vermeld dat dik pannenkoekenbeslag ook kan gebruikt worden voor wafelbeslag. Het voordeel van wafels is dat ze langs beide kanten even krokant zullen gebakken zijn. Bovendien zal er meer oppervlakte gebruind zijn: dus toch meer smaken ("bruinen" is de keukenterm voor de chemische Maillard reactie, dezelfde reactie die de smaakvolle korst van gebakken brood maakt) met exact hetzelfde beslag.

Keukenapparatuur: wafelijzer, vork en keukenpapier.

Vork en keukenpapier zal je zeker in huis hebben, dus heb je een wafelijzer, dan kan je meteen aan de slag.

Van zodra in vorige eeuw het electrisch strijkijzer zijn opmars deed, werd ook het wafelijzer een gegeerd keukenapparaat: je kon er immers de gezellige kermissfeer knusjes op elk moment van het jaar thuis recreëren.

Elektrische wafelijzers zijn verkrijgbaar in vele vormen en maten met diverse ontwerpen in de vormen: sommige zijn rond, rechthoekig, vierkant, met hart-vormige of dierlijke ontwerpen. Het wafelijzer voor Brusselse wafels wordt gekenmerkt door een extra diepe vorm.

Indien anders vermeld zullen standaard recepten vragen voor een rond wafelijzer (diameter ongeveer 17 cm), Brusselse wafels zullen vragen voor een rechthoekig wafelijzer van ongeveer 11×22 cm met de typische Brusselse vorm.

Bij het eerste gebruik van een gietijzeren wafelijzer, lees je best de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Indien deze ontbreekt:

 • verwijder houten handvatten indien aanwezig
 • droog je ijzer in je oven op 100 graden.
 • Laat even afkoelen en wrijf in met lijnzaadolie (met je handen of met een borsteltje)
 • dep overtollige olie weg met een katoenen doek
 • zet het wafelijzer in een oven van 250 graden en
 • wanneer de correcte temperatuur bereikt is, laat je het ijzer 1 uur inbranden.
 • Laat in de oven afkoelen: is je ijzer mooi glanzend, dan is het klaar voor gebruik, zoniet herhaal je bovenstaande werkwijze. Een mat oppervlak is niet ingebrand, een mooi glanzend oppervlak is wel goed ingebrand.
 • Wanneer je je allereerste wafel gaat bakken, eet je die niet op, maar gooi onmiddellijk weg, daar deze misschien
  toch nog eventuele onzuiverheden vanuit de fabriek zal opgenomen hebben.

Om een gewoon electrisch, niet gietijzeren wafelijzer zonder antiaanbaklaag voor de eerste keer te gebruiken en de gebruiksaanwijzing van de fabrikant ontbreekt:

 • Verwarm je wafelijzer op middelhoge temperatuur.
 • Open en vet de vormen in met plantaardige olie.
 • Sluit het deksel en wacht tot het wafelijzer net begint te stomen.
 • Open het ijzer, veeg het oppervlak van de vormen schoon en laat afkoelen.
 • Bij het eerstvolgende baksel:ook daar de eerste wafel weggooien.

Steeds het ijzer uit het stopcontact halen alvorens te reinigen: nooit onderdompelen in water, niet wassen met zeep noch met schurende middelen. Een gietijzeren wafelijzer verdraagt een steviger (bronzen) borsteltje, elk ander wafelijzer reinig je gewoon met keukenpapier, een katoenen doek of met een tandenborstel. Eventueel weer terug invetten alvorens weg te zetten.

Hoe wafels bakken

Wafels bakken

Wafelijzers behandeld op bovenstaande manier zul je tijdens het bakken niet extra meer moeten invetten.

 • Verwarm het wafelijzer op middelgrote warmte en wacht tot het lampje uitgaat om aan te geven dat het ijzer warm genoeg is.
 • Voeg genoeg beslag toe om ten minsten 2/3de van de vorm te bedekken (ongeveer een pollepel): de exacte hoeveelheid zal je zelf moeten ervaren want hangt af van de grootte van je ijzer en van het recept.
 • Het beslag zal van zichzelf verder uitvloeien en zo de ganse vorm bedekken.
 • Sluit het deksel zachtjes, kijk naar de klok en neem de tijd op! en laat de wafel een 4tal minuten bakken, tot je geen stoom meer uit het ijzer ziet verdampen.
 • Til dan het deksel lichtjes op: kan je het ijzer niet makkelijk openen, sluit het dan weer en bak de wafel 1 minuut verder.
 • Open het deksel opnieuw: als de temperatuur correct is, zal de wafel makkelijk loskomen en een knapperige, rijk gebruinde kleur hebben. Zoja: haal de wafel uit de vorm met een vork en leg op een warme plaat of leg op een bakplaat in een oven net onder 100 graden.

Belangrijk: de eerste wafel is steeds een testwafel om vooral de temperatuur van je ijzer te corrigeren:

 • zet de thermostaat hoger wanneer je een meer krokante wafel wil;
 • zet de thermostaat lager wanneer je een zachtere, kleffe wafel wenst.

Wafels invriezen en opwarmen

Het leuke aan wafels is, dat ze gemakkelijk prachtig zal invriezen, want bij het ontdooien zullen ze weer net smaken alsof je ze vers gebakken had. Bak dus telkens je ganse beslag in 1 keer op (met gistbeslag heb je trouwens geen andere keuze dan je beslag dezelfde dag nog volledig op te bakken).

Laat gebakken wafels volledig afkoelen, bewaar ze in een plastiek zak met zipsluiting voor maximaal 2 maanden in je diepvries.

Wanneer je de wafels wil eten, steek je ze rechtstreeks uit de diepvries in je broodrooster tot ze van binnen en buiten heet zijn en krokant aanvoelen. Je kan ze ook een 10tal minuten opwarmen in een voorverwarmde oven op 175 graden °C.